Parel kwaliteit en onderhoud parelsieraden.

Wat maakt nou de kwaliteit en de waarde van parels? En hoe zorg ik het beste voor mijn parelsieraden? 

 

Op deze vragen ga ik vandaag wat dieper in.  De kwaliteit en dus ook de waarde worden bepaald door verschillende factoren.

 

De eerste is de glans van de parel, ook wel luster genoemd.  Hoe meer luster hoe meer het licht wordt weerkaatst wat zorgt voor een hogere glans en een hogere waarde van de parel. De perfecte parel glanst als een spiegel!

 

De tweede is de oppervlakte van de parel, is deze heel glad zonder putjes, deukjes en oneffenheden dan is dat de beste kwaliteit en de hoogste waarde.

 

De derde is de vorm, parels zijn er in de meest uiteenlopende vormen hoe ronder de parel is hoe hoger de kwaliteit. Barok parels zijn juist parels die meer ovaal zijn met een bepaalde onregelmatigheid, persoonlijk vind ik dat juist heel mooi!

 

De vierde is de kleur, bij bijvoorbeeld tahiti parels is de peacock kleur het kostbaarst, dit is de kleur die er uit ziet als een olievlek met allerlei kleuren in een parel.

 

De vijfde belangrijke factor is de afmeting, hoe groter de parel hoe waardevoller hij is. De grootte van een parel wordt aangeduid in het aantal millimeters in doorsnede van de parel.

 

De kwaliteit wordt aangeduid met de letter A.  De hoogste kwaliteit wordt aangeduid met AAA. De mindere met AA+, AA, A+, A.

 

Wanneer er meerdere parels gebruikt worden in een sieraad zijn al deze factoren extra belangrijk. Voor bijvoorbeeld  een collier is het belangrijk dat de parels allemaal dezelfde kwaliteit zijn. Soms worden parels van dezelfde grootte gebruikt, maar ook vaak juist in grootte aflopend. 

Onderhoud parelsieraden.

Ik weet dat er allerlei middelen op de markt zijn voor het onderhoud van parelsieraden. Er bestaan speciale dompelbaden voor het reinigen van parelsieraden.

 

Ik raad deze niet aan. Het doet de parels op zich niet zo veel kwaad, dat is het niet, maar als een parelcollier wat geknoopt is op zijde ondergedompeld wordt blijft de zijden draad aan de binnenkant van de parel gewoon te lang nat. Daardoor neemt de kwaliteit van het draad af waardoor het eerder zal breken. Is het draad echt heel vuil geworden op den duur, dan raad ik aan het opnieuw te laten knopen. 

 

Bij oorsieraden en ringen waar een enkele parel op zit raad ik de dompelbaden ook af. De parel zit vast met parelkit of lijm, deze kit of lijm lost op als het te vaak nat wordt. Daarom raad ik douchen of een bad nemen met parelsieraden ook af. Vergeet ook niet de ring af te doen bij handen wassen of de afwas doen bijvoorbeeld. 

 

Hoe maak ik dan wel mijn parelsieraden schoon? De parels kunnen gereinigd worden met een zachte vochtige doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek. De zilveren of gouden delen van het sieraad opwrijven met een poetsdoek speciaal voor edelmetalen.  Deze van Hagerty is erg goed voor het oppoetsen van zilveren en gouden sieraden.

 

Het is niet nodig de parels te vaak schoon te maken, ze houden van menselijk contact! Van ons huidvet worden parels juist mooier en drogen ze niet uit. Dus draag ze vaak is mijn advies!

 

Verder houden parelsieraden niet van zon, cosmetica en parfum. Af doen als je lang in de zon gaat en pas aandoen na crème, opmaken en parfum gebruik. Bewaar de sieraden in een doosje met een zachte ondergrond, niet in een plastic zakje, dat sluit te veel af.

 

Controleer zo nu en dan eens of de parels op ringen of oorsieraden nog goed vast zitten. Zitten ze los dan niet meer dragen en opnieuw vast laten zetten. Al deze reparaties kan ik doen, het opnieuw vastzetten van parels,het knopen van een collier of armband of de sluiting vervangen.

 

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips, draag je parels met veel plezier en bij vragen neem gerust contact op.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0