Parels, een bijzonder natuurprodukt.

 

In deze blog ga ik jullie wat vertellen over de verschillende parels die er zijn. Parels zijn helemaal terug van weggeweest, waar het in mijn beleving echt een 'oma' ding was is dat nu helemaal niet meer zo! In tegendeel, het is er weer helemaal!

 

Ook onze Koningin Máxima wordt vaak gezien met parels! Deze mooie foto's moest ik er gewoon bij zetten, wie is er nou niet gek op haar? Ook veel andere beroemdheden worden gezien met parelsieraden. Parels zijn stijlvol en sjiek, maar kunnen ook prima bij een casual look.

 

Tegenwoordig zijn alle parels gekweekt ofwel cultivé. In Japan is het kweken bedacht, voor die tijd werden de oesters waar soms een parel in zat opgedoken. Dit was arbeidsintensief en gevaarlijk werk, er werden natuurlijk veel oesters opgedoken waar helemaal niks in zat, maar het parelmoer van de schelp leverde ook wat op.

 

In die tijd waren parels bijzonder kostbaar. Door het kweken is de parel beter betaalbaar geworden.

Om er voor te zorgen dat een oester een parel gaat maken moet deze 'geopereerd' worden. Er word een bolletje van schelp ingebracht samen met een stukje weefsel van een donor oester. De exacte werkwijze verschilt per soort oester.

De glans die een parel heeft wordt 'luster' genoemd.

 

De meest bekende is wel de zoetwaterparel. Deze groeien in een mossel genaamd Hyriopsis cumingii. Deze parels zijn heel goed betaalbaar doordat het kweken van deze soort redelijk eenvoudig is en er een heleboel in een schelp groeien, tot ongeveer 40 parels per schelp.

 

Ze worden voornamelijk gekweekt in China. Er zijn allerlei vormen mogelijk, van glad rond tot grillig en ovaal.

De natuurlijke kleuren zijn wit, zalmroze, en lavendel. De kleuren aan de binnenkant van de schelp komen overeen met de kleuren van de parels.

 

Er bestaan ook fellere kleuren, deze parels zijn behandeld met laser of gekleurd met een verfbad.

Parelkwekerij met zoetwatermossels

Zoetwater parel mossel

Zoetwaterparels in de natuurlijke kleuren en vormen.


De soorten die ik nu ga bespreken zijn allemaal zoutwaterparels. Deze groeien in oesters die leven in zout water. Al deze zoutwater parels zijn kostbaarder omdat er maar 1 in een oester tegelijk groeit. En ook het kweken is veel gecompliceerder omdat dit op zee moet gebeuren.

 

De eerste daarvan is is de Akoya parel. Deze groeien in een oester genaamd  Pinctada martensii.

Deze parels zijn bijna altijd mooi rond van vorm en hebben een hele mooie glans en een mooie witte kleur. Ze kunnen een lichte roze, groenige of crème gloed hebben.

 

Dit zijn echt de parels voor een klassiek collier. De doorsnede van de parels is meestal niet meer dan 8 mm. De oester waar de parel in groeit is niet zo groot, ongeveer 9 cm. in doorsnede. Deze worden het meest gekweekt in Japan.

Akoya parel ring van John Iversen

Akoya parel snoer

Pinctada Martensii oester


Nog een soort zoutwaterparel is de Tahiti parel.  Men noemt ze ook wel eens tahiti black pearl. Deze groeien in een oester genaamd Pinctada Margeritifera. Ook wel 'zwartrand' oester genoemd.

 

Deze zijn er in allerlei kleuren, maar altijd donkere tinten zoals olijfgroen, zwart, bruin, of een combinatie van al deze kleuren wat er uit ziet als een olievlek. Deze kleur wordt ook wel 'peacock' genoemd en is ook de kostbaarste kleur. De vormen die voorkomen zijn rond tot ovaal. Ook hier is weer goed te zien dat de kleur van de binnenkant van de schelp iets zegt over de kleur van de parels.

 

Deze parels kunnen wel tot ongeveer 18mm. in doorsnede worden en de oester is ook flink, tot wel 30 cm! Deze worden het meest gekweekt bij de eilanden van Frans-Polynesië

Tahiti parels 'Peacock'

Pinctada Margeritifera

Collier van Tahiti parels


De laatste soort waar ik het over ga hebben is de Zuidzee parel. Deze parels groeien in een oester genaamd Pinctada Maxima. Er zijn twee varianten van de oester, de 'zilverrand' oester en de 'goudrand' oester.

 

In de zilverrand oester groeien witte, zilver en grijs achtige parels. Deze worden gekweekt in de zeeën rond Australië, Indonesië, Thailand en de Filipijnen. In de goudrand oester groeien parels met een gouden tint van champagne kleur tot warm goud. Deze worden voornamelijk gekweekt in de zeeën rond de Filipijnen. Ook bij deze soorten is weer is goed te zien wat de kleur van de binnenkant van de schelp zegt over de kleur van de parels.

 

Deze parels kunnen wel 20mm. in doorsnede zijn en de oester tot wel 30cm. De goudrand oester is iets kleiner dan de zilverrand oester waardoor de goudkleurige parels ook kleiner zijn. 

 

Zuidzeeparels zijn de kostbaarste gekweekte parels die er zijn.

 

Zoals u kunt zien is er een grote diversiteit aan parels en sieraden. Ook dit is een mooi onderdeel van mijn werk als goudsmid. Opnieuw knopen van een collier, parels opnieuw kitten op een ring of oorbellen kan ik allemaal voor u doen. Of misschien heeft u nog een mooie antieke sluiting liggen waar u een mooi snoer parels aan geknoopt wil hebben?

Pinctada Maxima goudrand oester

Hanger met kleurverloop van parels en goud

Zuidzee parel collier


Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  roel luchies (donderdag, 23 december 2021 09:57)

  geachte mevr ik heb een dubbelle parel ketting met een label marizza er nog aan uit jaren 60-70 met zilverslot 800 gekeurd het is een dubbelle oplopende rijen en de kleinste rij is 45cm kunt u mij vertellen wat zoiets waard is voor dat hij ergens tussen beland ik ben 80 jaar vr groet r luchies

 • #2

  Atelier925 (donderdag, 23 december 2021 12:15)

  Beste meneer, ik heb geen idee, dan zou ik het moeten zien.

 • #3

  Ees (woensdag, 22 maart 2023 18:40)

  Graag wil ik van u horen, welke prijs u vraagt, voor het knopen van mijn parelketting…
  B.v.d.

 • #4

  Atelier925 (woensdag, 22 maart 2023 19:34)

  Beste Ees, u kunt me daar even over bellen.